Utrecht 900 jaar!

15 december 2021

Hoera, Utrecht viert haar 900e verjaardag

(en jij kunt meebepalen hoe dat gevierd wordt!)

 

In 2022 vieren we dat de Domstad 900 (!) jaar stads­rechten heeft. Het feest begint op de Stadsdag (2 juni 2022) en duurt tot en met Sint Maarten (11 november 2022). 

Wist je dat Utrecht een van de eerste steden van het land is? Op 2 juni 1122 heeft Utrecht stadsrechten gekregen. Om de 900e verjaardag van de stad te vieren wordt voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters een feestelijk programma samengesteld. Alle Utrechters met een tof idee kunnen een plan indienen en subsidie aanvragen bij de gemeente.

Doe mee met jouw idee
De projectorganisatie ‘Utrecht 900’ is benieuwd naar de ideeën in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern! Of je nou alleen, met de sport­vereniging of de school, andere ondernemers of je buurt een plan ontwikkelt en meedoet: het mag allemaal! 

Stad zonder muren
Het verjaardagsfeest heeft een thema en dat is ‘Stad zonder muren’: een verwijzing naar de gastvrijheid van Utrecht. Het is de bedoeling dat dit thema terugkomt in jouw plan. 

Inspiratie
De gemeente heeft in september tijdens de eerste subsidieronde ‘Utrecht 900 jaar’ aan 34 initiatiefnemers een subsidie toegekend. Zo breken Utrechtse vmbo-leerlingen volgend jaar zingend de muren rondom sociale klasse, afkomst en kunstdisciplines af met een uniek programma genaamd Amazing Grace. En komt er in Leidsche Rijn
op initiatief van De Vrijstaat een expositie en een project met jonge bewoners over de waarde van Utrecht als thuisbasis. Wat zorgt er eigenlijk voor dat je je letterlijk en figuurlijk thuis voelt in je stad? 

Team Utrecht 900 ondersteunt
Heb jij ook een leuk idee om iets te organiseren? Zou je bijvoorbeeld willen zorgen voor nieuwe ontmoetingen tussen bewoners en ontwerp je hiervoor een kunstzinnig plan in de publieke buitenruimte op het Berlijnplein? Of wil je misschien een ondernemershub realiseren,
waarmee je netwerken uit de hele stad Utrecht aan elkaar knoopt en waar jongeren kunnen leren ondernemen?

Laat jouw fantasie de vrije loop! Team Utrecht 900 denkt graag met je mee en kan je helpen met je plan én de subsidieaanvraag. Stuur een mail naar utrecht900@utrecht.nl!

Meer voorbeelden: 

Instagram: vieringutrecht900 
Facebook: Utrecht 900 jaar 

Meer informatie: 

www.utrecht900.nl