Bon Voyage

12 juli 2023

BON VOYAGE

100 jaar reisschetsen – Cornelis Vreedenburgh en kunstenaars van nu

In

Stadsmuseum Woerden neemt je t/m 8 oktober mee op vakanties uit heden en verleden. De expositie vertelt het verhaal van de reizen van de in Woerden geboren kunstschilder Cornelis Vreedenburgh (1880-1946) en toont reistekeningen van hedendaagse kunstenaars. De expositie is samengesteld uit eigen collectie en bruiklenen van o.a. het Rijksmuseum.

Cornelis Vreedenbrugh (1880-1946)

Net zoals veel kunstenaars in zijn tijd, maakt Vreedenburgh graag buitenlandse reizen. Vooral om nieuwe indrukken op te doen en om zich verder te ontwikkelen. Vanaf 1910 gaat hij bijvoorbeeld naar de Provence, Saint-Tropez, Parijs, Zwitserland, Italië en Portugal en tekent daar zuidelijke landschappen en pittoreske dorpjes. In 1936 gaat hij voor tijdschrift Panorama naar Palestina om daar te schilderen en te schrijven. Tijdens een lange, hete reis tekent hij prachtige, zon doordrenkte landschappen en de kleine straatjes en inwoners van Jeruzalem. 


Auto’s en vliegtuigen

De reistekeningen van Vreedenburgh laten zijn tekentalent zien, maar geven ook een prachtig beeld van zijn tijd. Aan de Middellandse zee ziet hij de eerste vliegtuigjes en in het Midden Oosten tekent hij inwoners met prachtige, traditionele kleding. Op vakantie gaan is in Vreedenburgh’s tijd nog niet vanzelfsprekend en reizen is soms een flinke uitdaging. Je vraagt je af wat voor indrukken hij opdeed en wat hij tegenkwam. Waarin verschillen de vakanties van nu van die van toen? 


Smartphones

Reistekeningen zijn niet alleen iets van vroeger. Ook in onze tijd van smartphonefoto’s, zijn er kunstenaars die de tijd nemen om op reis te tekenen, zoals Peti Buchel, Anne Jitske Salverda en Gineke Zikken. Maar wat voegen reisschetsen nog toe als je veel sneller en makkelijker een foto kan maken? Wat is de waarde van deze tekeningen?


Peti Buchel (1946) is bekend van haar cartoons en graphic journalism. Anne Jitske Salverda (1956) schildert landschappen en werkt altijd buiten. Gineke Zikken (1959) vindt haar onderwerpen ook in het landschap, maar voor haar houdt dit niet alleen de natuur in. Industriegebieden, loodsen en bruggen zorgen eveneens voor inspiratie.


Activiteiten

Bij deze zomerse tentoonstelling organiseert het museum een aantal activiteiten:

Half juli – oktober
kinderspeurtocht door de expositie

1e & 3e zondag en 2e & 4e donderdag om 14:00 uur
gratis instaprondleidingen door de expositie

28 en 29 juli
workshop Urban Sketching met rondleiding door de expositie

8 en 10 augustus
kinderactiviteit van de Biebfabriek: voorlezen en tekenrondleiding

Voor meer info, prijzen en aanmelding kijk op www.stadsmuseumwoerden.nl