24-uurs-afscheidshuis Vleuten

10 juni 2022

Eefje verwezenlijkt haar droom in Vleuten: een 24-uurs-afscheidshuis voor iedereen

Eerste 24-uurs-afscheidshuis én afscheidsmarkt in Vleuten zaterdag 11 juni 2022. Opening door acteur en spreker Peter Lusse.

De dood hoort onlosmakelijk bij het leven, maar mensen denken rondom dit onderwerp misschien niet zo snel aan levendige marktkraampjes, een vrolijke afscheidsgoochelaar, clowns of een loterij met als hoofdprijs – jawel – een uitvaartkist. Eefje Visser uit Vleuten heeft echter haar eigen kijk op de dood en het nemen van afscheid van een dierbare. Nadat ze haar man op jonge leeftijd verloor – hij werd maar 41 jaar – en daarna in een korte tijd nog enkele dierbaren, besloot ze vanwege haar eigen, mindere ervaringen bij het afscheid nemen het roer om te gooien. En nu verwezenlijkt ze haar droom: Afscheidshuis Vleuten, het eerste 24-uurs-afscheidshuis, en organiseert ze een heuse afscheidsmarkt.

 

Van psycholoog naar uitvaartverzorger

De psychologe liet zich omscholen tot uitvaartverzorger, ze heeft daarbij de missie het taboe rondom de dood drastisch te verminderen en het afscheid van een dierbare zo persoonlijk mogelijk te maken. Een huiselijk 24-uurs-afscheidshuis waar je op ieder moment van de dag de overleden dierbare kan bezoeken, was al jaren Eefjes droom. Ze greep dan ook haar kans toen kortgeleden een oud kerkelijk gebouwtje beschikbaar kwam in Vleuten. Na maanden van klussen ademt het gebouwtje nu een prettige sfeer en rust uit. Eefje is uitvaartverzorger, maar het afscheidshuis staat los van haar bedrijfje. “De kamers zijn voor iedereen beschikbaar. Eigenaar van het gebouwtje is de Willibrordkerk, maar er hoeft geen kerkelijke binding te zijn”, vertelt ze.

 

Kopje koffie en eigen sleutel

Eefje heeft de twee lichte afscheidskamers huiselijk ingericht met onder meer bankjes met plaids, tafeltjes, kaarsen en een open kast voor persoonlijke spulletjes. “Nabestaanden kunnen er een kopje koffie of thee zetten en dichtbij bij hun dierbare zijn. Het is fijn om zelf een sleutel te krijgen en zo vaak als je wilt langs te gaan”, zegt Eefje. “Zelf had ik er last van bij de rouwverwerking dat er zo weinig tijd was voor het afscheid, ik moest van alles snel beslissen. Dat zou anders en persoonlijker kunnen dacht ik toen.” Eefje helpt nu zelf anderen bij de weg naar een liefdevol, passend afscheid. “Ik vind het belangrijk om als Eefje, als mens te komen, en niet als een soort van zwarte kraai. Je hoort op die dagen tenslotte een beetje bij de familie. En ja, ik draag ook wel eens gewoon een spijkerbroek en drink ook wel eens een wijntje mee met de familie.”

 

Opening 24-uurs-afscheidshuis en afscheidsmarkt 11 juni, met leuke kinderactiviteiten en loterij!

Peter Lusse komt Afscheidshuis Vleuten 11 juni om 11 uur openen. Lusse is bekend als acteur, maar hij is ook uitvaartspreker. Van 11.00 tot 15.00 uur zijn er dertig kramen op het gebied van afscheid en nazorg, zoals afscheidsfotografie, bijzonder rouwvervoer en rouwspecialisten. Kinderen zijn meer dan welkom, ze kunnen lekker aan de slag met knutselwerkjes en er is een goochelaar. Koffie en thee zijn gratis en er is muziek. De opbrengst van de loterij gaat naar Stichting Johannes Hospitium Vleuten. Een uitvaartkist als hoofdprijs? “Dat is een beetje met een knipoog, voor mensen die dat niet zien zitten is er een alternatief. De gedachte hierbij is ook weer de dood vooral doodnormaal te laten zijn en bespreekbaar te maken.”