‘Achter de voordeur’

14 januari 2021

Het is geen makkelijk onderwerp om over te praten, toch zijn we er dagelijks mee bezig. Geld, of het gebrek eraan. Voor de coronacrisis waren er al best veel mensen met zorgen over geld en door de crisis zijn het er nog meer geworden. De Hogeschool Utrecht doet samen met studenten onderzoek naar de hulp die mensen met geldproblemen nodig hebben en hoe dit beter kan.

In samenwerking met de gemeente Utrecht en Stichting Helden van de Wil is het lectoraat Schulden & Incasso van de Hogeschool Utrecht bezig met het onderzoeksproject ‘Achter de Voordeur’. Studenten van verschillende opleidingen gaan de wijken in om met bewoners te praten over geldzorgen. Het doel is om op basis van de ervaringen van bewoners het traject naar hulp bij schulden te verkorten en inzicht te krijgen in hoe er in een vroegtijdig stadium passende hulp kan worden geboden.


Eind januari zijn de studenten die meewerken aan het onderzoek af en toe aanwezig in Leidsche Rijn. Je kunt ze tegenkomen bij supermarkten, winkelcentra, buurthuizen en gezondheidscentra. In een aantal straten gaan ze ook van deur tot deur om in gesprek te gaan met bewoners. Stans, student Journalistiek: “We gaan op zoek naar bewoners die hun verhalen willen delen. Door de ervaringen van buurtbewoners leren we meer over wat mensen met geldzorgen nodig hebben. We hopen dat mensen met ons in gesprek willen.” 

De studenten worden begeleid door onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en weten hoe ze met vertrouwelijke informatie om moeten gaan. Issam, student Finance & Accountancy: “We praten natuurlijk alleen met je verder als jij hier toestemming voor geeft. Maar we willen het onderwerp wel graag bespreekbaar maken.” 

Ben je benieuwd naar het onderzoek of wil je jouw ervaringen delen? Neem dan contact op met projectleider Maud Dolsma: maud.dolsma@hu.nl. 

“In mijn opleiding werk ik veel met cijfers, maar die vertellen niet het hele verhaal. Ik ben juist benieuwd naar de persoon erachter.”        

Issam

student Finance & Accountancy, Hogeschool Utrecht

“Met dit onderzoek proberen we de schuldhulpverlening te verbeteren. Daar wil ik me met de andere studenten heel graag voor inzetten.” 

Stans

Student Journalistiek, Hogeschool Utrecht