Begin de dag met een lach

4 november 2020

Het is weer vroeg donker en we richten ons allemaal – ietwat noodgedwongen – meer op binnen. Eindelijk legitiem mijn sloffen aan en heerlijk thuis hangen. Kaarsjes aan en lekker met een dekentje en een kop thee op de bank. De rest van het jaar noem je dat een ontzettende koukleum, of slonzig misschien, maar nu kan ik ongestoord mijn gang gaan. Toegegeven, het wordt ook wel een beetje saai, deze zoveelste avond op de bank. Hoe komen we fit en energiek de herfst door?

 

Martine is lifecoach, wandelcoach en ervaringsdeskundige op het gebied van chronische klachten. Daarnaast geeft ze trainingen op het gebied van work-life-balance. Voor LRM blogt ze over haar ervaringen in Leidsche Rijn.
www.martinedeinum.nl | www.work-life-balance.nl

Terug in de tijd

Af en toe wil ik zo graag weer even terug naar de tijd vóór corona. Wat hadden we het eigenlijk goed. Behalve de drukte, waar we voornamelijk zelf schuldig aan waren, was het toch vooral genieten in ons levendige Leidsche Rijn. Soms denk ik aan de lege panden die er straks zijn en de stress die dit voor veel mensen met zich mee brengt. Mensen zonder baan. Geldzorgen. Wat een triest idee. Laten we hopen dat het merendeel van de ondernemers deze crisis gaat overleven. Voor hen, maar ook voor mij. Want ik heb het zo nodig om, zodra het mag, weer even buiten de deur koffie te drinken. Of te borrelen, eten of wat dan ook. En velen met mij. 

Wandelen als medicijn

Met beperkte mogelijkheden helpt het om creatief te zijn. Kijken naar wat nog wél kan. En wandelen kan gelukkig nog steeds. Ik wandel graag, als wandelcoach, maar ook in mijn vrije tijd. Even de frisse wind erdoor, letterlijk en figuurlijk. De herfst vind ik bij uitstek een prachtig decor om in te wandelen. Ik verwonder me steeds weer over het schilderachtige tafereel wat de bomen met hun bladeren tentoonspreiden. Uit onderzoek blijkt dat wandelen veel voordelen heeft. Dagelijks een half uur wandelen geeft je immuunsysteem een boost, je slaapt er beter door, het werkt stress verlagend, verbetert je humeur en het geeft je nieuwe inzichten. 

Begin de dag met een lach

Wat kunnen we nog meer doen om fit en energiek te blijven? Die vraag blijft een tijdje in mijn hoofd ronddwalen. Als ik ’s avonds bij het naar bed gaan nog even naast onze jongste lig, raak ik ontroerd door een liedje wat hij zingt. De woorden klinken zo aandoenlijk uit zijn mond. ‘Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag’. Ik zeg hem dat we dit aan alle grote mensen moeten leren. Zo simpel, maar waar. Zullen we daar dan eerst maar eens mee beginnen? Het idee alleen al tovert bij mij een glimlach op m’n gezicht. Wie weet helpt het – naast wandelen – om fit en energiek deze herfst door te komen.