Dit is geen vrouwenboek

14 januari 2021

Corina Koolen is auteur, onderzoeker en machinebreier en woont sinds 2012 in Vleuten. ‘Ik ben van oorsprong een Brabantse en een stadsmens. Het duurde dus best even voordat ik geworteld was in Vleuten, maar door initiatieven als @kunstlint en de komst van Leidsche Rijn Centrum leerde ik meer creatieve mensen kennen. Nu vind ik het ook hier gezellig. Je ziet echt de binding ontstaan.’   

Corina Koolen

“Misschien meer prijzen, maar mannen schrijven geen haar beter!” – Trouw

 

In september 2020 is Corina’s eerste boek gepubliceerd: Dit is geen vrouwenboek. Ze mailde ons om te vragen of we aandacht wilden besteden aan dit non-fictie boek. Dat doen we graag! 

Corina: ‘Het boek geeft antwoord op de vraag: hoe kan het dat vrouwelijke schrijvers anno 2020 nog steeds zo weinig literaire prijzen winnen? Dat ze nog niet op gelijke voet meedoen? Schrijven ze nu zo anders? Of ligt het aan vooroordelen? Het is geen politiek boek, het is vanuit nieuwsgierigheid geschreven. Ik heb jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan om het antwoord te vinden op die vragen. Ik gebruikte onder andere computeranalyses van honderden Nederlandstalige romans.’ 

Dit is geen vrouwenboek is enthousiast ontvangen. ‘Het is onder andere positief gerecenseerd in Trouw, De Groene Amsterdammer en op Hebban.nl. Ik ben vergeleken met een fanatieke biologieleraar en Willie Wortel’, vertelt Corina lachend. ‘Schrijvers zelf zijn ook enthousiast, zelfs mannelijke sceptici. Naar aanleiding van mijn boek hebben Manon Uphoff en Fleur Speet met een aantal andere schrijvers een platform opgericht, www.fixdit.nu.’ 

‘Een tweede boek zal er komen, maar dat kan nog even duren. Naast mijn werk als auteur ben ik ambachtsmens. Ik gebruik een vintage breimachine uit de jaren 70, mijn ‘beestje’, om breiwerk en textielkunst te maken, onder het label Neel & Minne. Ik brei ook in opdracht.’

 

Dit is geen vrouwenboek

 

Meer info over Corina, haar boek en haar breiwerk en textielkunst vind je op: www.corinakoolen.nl/ditisgeenvrouwenboek en www.neelenminne.nl.

Steun onze lokale boekhandels en bestel je boeken bij boekhandel KEES of Bruna Leidsche Rijn via de site, app, telefoon of mail!

Heb jij recent ook een boek geschreven, woon je in Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern én vind je het leuk als wij aandacht besteden aan jouw boek? Mail ons!