50 TROTSE EN MOOIE MENSEN IN 1 FOTOBOEK

14 februari 2018

50 TROTSE EN MOOIE MENSEN IN 1 FOTOBOEK

14 februari 2018 | DOEN IN LR

Fotograaf Jan van Beijnhem, van FotoStudio XL aan de Utrechtseweg, werkt al een paar jaar aan een bijzonder project: hij fotografeert mensen met littekens. Hij deelt deze foto’s regelmatig via social media.

Het fotoproject ‘Marks of Pride and Beauty’ startte in 2016 met een foto van Renske Vuik. Renske heeft een groot litteken van een brandwond op haar borst, hals en een deel van haar arm. Ze is fotomodel; Jan ontmoette haar bij een fotoshoot. De wijze waarop Renske met haar littekens omging inspireerde Jan en bracht hem op het idee om een fotoproject te starten en mensen met brandwonden te fotograferen.

Een uitdaging, want mensen met grote littekens gaan meestal niet graag op de foto. Maar op de foto’s die Jan gemaakt heeft, zie je de littekens niet. Tenminste… niet meteen. De trots en sprankeling in de ogen van de modellen trekt alle aandacht. Pas later zie je de littekens. Jan: ‘Alle mensen die ik gefotografeerd heb, hebben hun eigen verhaal. Allemaal even aangrijpend. Toch zijn alle foto’s positief en krachtig… echte Marks of Pride and Beauty’s.’

Jan heeft de afgelopen twee jaar bijna 50 mensen gefotografeerd en wil de foto’s graag bundelen in een boek. Voor de drukkosten is hij een crowdfundingsactie gestart. Wil jij Jan helpen dit mooie fotoboek te realiseren?