Gezocht: actieve 75+’ers!

26 mei 2021

… die maatje willen worden van een eenzame leeftijdsgenoot.

Een op de tien Leidsche Rijners is eenzaam 

Uit de gezondheidsmonitor Utrecht blijkt dat een op de tien bewoners van Leidsche Rijn ernstig of zeer ernstig eenzaam is. Zij voelen zich niet verbonden en hebben minder contact dan ze wensen met de mensen om zich heen of missen een hechte band met anderen. Daar wil Humanitas, afdeling Utrecht, en de Zonnebloem, afdeling stad Utrecht, graag verandering in brengen. Dankzij een subsidie uit het actieprogramma ‘Eén tegen Eenzaamheid’ van ZonMw konden zij hun krachten bundelen en gezamenlijk Vriendschappelijk Huisbezoek voor 75+’ers in Leidsche Rijn neerzetten. 

In het dorp waar ik ben geboren en waar mijn vrouw en ik altijd hebben gewoond was ik lid van de kaartclub en van de biljartclub en zong ik graag mee met het plaatselijke koor. Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar Leidsche Rijn. Het viel niet mee voor ons om hier te aarden. Vorig jaar overleed mijn vrouw en nu kom ik bijna de deur niet meer uit.’

Met het project ‘Vriendschappelijk Huisbezoek Leidsche Rijn’ wordt contact tot stand gebracht tussen 75+’ers uit Leidsche Rijn. Tussen mensen die zich alleen voelen en weinig contacten hebben en leeftijdsgenoten die de ander willen ondersteunen. Zij zijn elkaars maatje. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en praat over wat iemand bezighoudt. Samen verkennen zij wat Leidsche Rijn te bieden heeft. 

Gezocht: vrijwilligers! 

Voor dit project zijn Humanitas en de Zonnebloem nog op zoek naar 75+ vrijwilligers. 70+’ers zijn uiteraard ook welkom. De vrijwilliger is een wijkgenoot, die de wijk kent en actief is. Er wordt een goede match gezocht tussen de deelnemer en vrijwilliger, zodat een waardevol contact kan ontstaan. Alle vrijwilligers ontvangen training en begeleiding. Bij alle contacten wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. 

Bent u of kent u iemand die zich in wil zetten als vrijwilliger? Of kent u iemand die baat heeft bij een maatje? Aanmelden kan via de website www.humanitas.nl/utrecht of via vhb.utrecht@humanitas.nl / 06-82 01 29 00.