Heel juni: Zingende Beelden

4 juni 2021

Elk jaar komen zeven kunstwerken  in het Máximapark tot leven. Cultuur19 nodigt dan professionele dansgezelschappen en beginnende dansers uit om voorstellingen te maken met de beelden als inspiratie en podium. Omdat de voorstellingen dit jaar door de coronamaatregelen niet live plaats kunnen vinden, is van elke voorstelling een dansfilm gemaakt. 

Je kunt deze dansfilms tot 30 juni bekijken. Dat kan op drie manieren: 

  1. Thuis, online via de website www.zingendebeelden.nl. Tip: doe dat op een groot scherm met goed geluid! 
  2. Op de plek waar de films zijn gemaakt, bij de zeven beelden in het Máximapark dus. Je bekijkt de films dan op je mobiele telefoon, door de QR-code te scannen die je bij de beelden vindt.
  3. Ook bij de zeven beelden in het Máximapark, maar dan door een Google Cardboard VR-bril, die je op kunt halen bij een van de afhaalpunten in de wijk.

Dat laatste hebben wij deze week gedaan! We haalden een Google Cardboard VR-bril en een Zingende Beelden 2021 Kaart met de locaties en informatie over de gezelschappen en hun films bij de CultuurCampus in Vleuterweide. 

< tekst loopt door onder de foto >

Zingende Beelden 2021 Kaart met de locaties en informatie over de gezelschappen en hun films

We liepen het Máximapark in en zagen drie dansvoorstellingen. We startten bij de Wood Chapel met T-tijd van DC1 II High en Dans Atelier 42. Een moderne mini-opera over Lisa, een meisje dat uit het keurslijf van haar ouders probeert te breken. De metafoor die hiervoor gebruikt wordt is de koffie die haar moeder haar wil leren drinken. Ze moet immers volwassen worden. Maar Lisa drinkt liever thee! De cast (3 dansers, 1 zangeres en 2 muzikanten) is een mix van amateurs en professionals. 

< tekst loopt door onder de foto van Birgit Schuch>

Zingende Beelden bij de Wood Chapel met T-tijd van DC1 II High en Dans Atelier 42

Daarna zagen we ‘When the Snow Melts’ van Nina van der Zouwen bij Zonder Titel (Gat van Serton). ‘Onze waarneming is een tweede huid geworden en weerhoudt ons ervan eerlijk te zijn. En zo zullen we onze spiegels vergelijken en ons ontdoen van ons pantser, want onze enige uitgang is het water. Dus waden we in zachtheid en vinden zo onze kracht.’ Speciaal voor deze voorstelling met 4 dansers staat er weer water in ‘de Put van Serton.’ 

< tekst loopt door onder de foto >

Zingende Beelden When the Snow Melts' van Nina van der Zouwen bij Zonder Titel (Gat van Serton)

Tot slot liepen we naar het Observatorium voor Eindeloos van KLUB19 en coach Sanne van Woudenberg. Dansers van KLUB19, het jongerenprogramma van Cultuur19, hebben zelf een groot aandeel gehad in het maken van deze voorstelling. Ze hebben meegedacht over en invulling gegeven aan het thema’ Eindeloos’: dingen die zich herhalen. Groundhog Day. Leven en dood. Eén stap vooruit, twee stappen achteruit. Saaiheid, eenzaamheid, sleur. Een dag duurt eindeloos lang. Bijzonder knappe voorstelling van deze jonge makers! En wat het extra bijzonder maakt is dat je dit jaar, doordat het film is, met de dansers meegaat het Observatorium in.

< tekst loopt door onder de foto

Zingende Beelden Eindeloos van KLUB19 en coach Sanne van Woudenberg bij het Observatorium

Een leuk, cultureel uitje in het weekend of 7 bijzondere lunchwandelingen

De voorstellingen duren 10-15 minuten en wij hebben ze dus ook nog niet allemaal gezien. De komende weken zullen we tijdens onze lunchwandeling de vier andere voorstellingen bekijken: Wankelend Wild van het Amadeus Lyceum i.s.m. De Dansers bij het beeld ‘Zonder Titel’, Pounds lighter van SHIFFT bij het beeld Barricade, TAPA van Illusionary Rockaz Company bij de Anonieme Monumenten en Schijtlijn.mov van Serióós Collectief bij het beeld Rituele Depositie. Dat is ook een tip voor jullie: i.p.v. een leuk uitje in het weekend, kun je er ook 7 bijzondere lunchwandelingen van maken!

Doneer! 

Zingende Beelden is geen gratis programma. Heb je genoten? Laat dat merken aan Cultuur19! Met een donatie steun je de volgende editie van Zingende Beelden in ons Máximapark.

Zingende Beelden 2021 Kaart met de locaties en informatie over de gezelschappen en hun films
Zingende Beelden 2021 Google Cardboard VR-bri
Zingende Beelden 2021 Leidsche Rijn Magazine