Lichtpuntjes

15 december 2021

Het is 1993. Ik ben twaalf jaar oud. Op 9 september volgt een onverwachte diagnose: Non-Hodgkin-lymfoom. Behandeling met zware chemo volgt. Ik ben gek van turnen, maar mag tussen de chemo’s door niet trainen. Eigenlijk ben ik er ook te ziek voor. Wat zou ik graag het clubkampioenschap willen winnen in maart.


Martine uit Vleuten is Stress en Burn-out coach en Wandelcoach. Daarnaast geeft ze trainingen op het gebied van work-life-balance en blogt ze regelmatig voor LRM.

www.martinedeinum.nl | www.work-life-balance.nl

Eind 2021. Weer nieuwe maatregelen, een nieuwe variant. Wanneer stopt het? Steeds dat gevoel van ‘daar gaan we weer’. Allemaal zaken waar we geen invloed op hebben. Wat houdt ons dan toch op de been? De lichtpuntjes die er altijd zijn. Ik ben ervan overtuigd dat positief denken helpt om met moeilijke situaties om te gaan. Mij heeft het al zoveel gebracht. 

De kracht van je mindset 

Avond aan avond lig ik in bed te dromen en visualiseer ik hoe het zou zijn om het clubkampioenschap te winnen. Soms ga ik op vrijdagmiddag naar de gymzaal om te kijken naar de andere turnsters. En doe ik stiekem een oefening mee. Eind januari ben ik klaar met de chemo’s en op Valentijnsdag volgt het verlossende telefoontje: ik ben genezen. Ik train zoveel als ik kan. En wat denk je? Dat jaar word ik clubkampioen!

En nu, 28 jaar later, geloof ik nog steeds dat mijn wil om te winnen zo krachtig was dat ik het daarom kon. Eigenlijk was mijn lichaam nog onvoldoende hersteld. Maar door een positieve mindset lukte het toch. 

Blijf positief

Alleen dán krijgen we corona onder controle, denk ik regelmatig. Deze tijd vraagt veel van ons allemaal. Dat staat buiten kijf. Ik spreek veel mensen die het moeilijk vinden, die vastlopen, het even niet meer weten. Hoe houd je het dan toch vol? Blijf dromen en denk aan jouw lichtpuntjes. 

Mijn lichtpuntjes dit jaar?

  • Het allerbelangrijkste: we zijn allemaal gezond gebleven. Weliswaar startte ik het jaar in het ziekenhuis, maar gelukkig ben ik weer goed hersteld. 
  • Ik ben fysiek in goede conditie: vrijwel dagelijks 10.000 stappen of meer en sinds kort waag ik me zelfs hardlopend op het Lint. Ok, een beetje gedwongen, omdat de sportscholen ‘s avonds dicht zijn. Maar ik doe het toch maar mooi!
  • De scholen zijn dit schooljaar tot en met deze week open. Het had erger gekund…
  • De Sinterklaasperiode overleefd: man, man, wat een onrust in huis. Blij dat die man weer in Spanje zit.
  • Max Verstappen die wereldkampioen is: ja hoor, ik ben fan!
  • En nog heel veel meer…

Wat komend jaar ook brengt, maak er wat moois van. ‘Als je het kunt dromen, kun je het ook doen’, zei Walt Disney ooit. En zo is het. Ik wens je in elk geval veel lichtpuntjes.

Op een fijne Kerst, een goed uiteinde en mooi 2022!

 

Wil je weten waar jij invloed op hebt? Of waar je beter geen energie aan kunt verspillen? Lees er meer over op de site van Work Life Balance.  

Ben jij op zoek naar meer lichtpuntjes in jouw leven? Wil je weer meer energie of heb je stress- of burn-out klachten? Mail Martine voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.