Expositie en boek ‘Marks of Pride and Beauty’

2 oktober 2018

Het fotoboek ‘Marks of Pride and Beauty’ van fotograaf Jan van Beijnhem van FotoStudio XL is klaar! A.s. zondag 7 oktober wordt het gepresenteerd tijdens de feestelijke opening van de expositie in Eindhoven.

In dit Instagramtijdperk wil iedereen pronken met een perfect uiterlijk. Maar wat als je niet voldoet aan het schoonheidsideaal? Jan van Beijnhem van FotoStudio XL toont met het fotoproject ‘Marks of Pride and Beauty’ mensen die ondanks of zelfs dankzij duidelijk zichtbare littekens een positieve en krachtige uitstraling hebben. Van 7 tot 12 oktober is de expositie van de portretten te zien in het voormalige V&D-pand in Eindhoven. 

Jan fotografeerde een paar jaar terug een model met een groot litteken van een brandwond. De zelfbewuste manier waarop zij daarmee omging inspireerde hem om mensen met littekens door onder meer brandwonden te gaan fotograferen. Zijn doel was om ze mooi en trots op de foto zetten, zodat de aandacht eerst uitgaat naar hun persoonlijkheid en pas in tweede instantie naar hun littekens. Toen hij 50 portretten had gemaakt bracht hij via crowdfunding geld bijeen om een boek met de portretten en de bijbehorende verhalen te financieren.

<tekst loopt door onder de foto> 

Sandra Marks uit Eindhoven – ook in het boek te zien – organiseert in de collecteweek 7 oktober tot 12 oktober van de Brandwondenstichting een expositie van de portretten. Marks en Van Beijnhem willen met het boek en de expositie aandacht voor mensen met littekens. Het gebeurt vaak dat iemand met brandwonden op het strand of in het zwembad commentaar krijgt of gevraagd wordt de littekens te bedekken. De bekroonde foto’s (kwalificatie: Brons Master van het Master Photographers Network) laten zien dat mensen met littekens ook mooi en trots kunnen zijn. De expositie is een eerbetoon aan degenen die zich durfden te laten zien na meestal hun hele leven niet graag op de foto te zijn gegaan of alleen met een lange broek of lange mouwen. 

De Brandwonden Stichting neemt ook deel aan de expositie met de laatste innovatie technieken om brandwonden te behandelen. Deze technieken zijn bovendien in Eindhoven ontwikkeld. 

EXPOSITIE ‘MARKS OF PRIDE AND BEAUTY’ 7-12 OKTOBER 2018
Voormalige V&D-pand Vrijstraat 11 in Eindhoven
Feestelijke opening zondag 7 oktober om 13.00 uur
Openingstijden: zo 13:00 – 18:00 uur woe- vrij 11:00 – 18:00 uur
Toegang gratis

BOEK ‘MARKS OF PRIDE AND BEAUTY’
Tijdens de expositie is ook het pas verschenen gelijknamige fotoboek te koop. Je kunt het boek ook bestellen via de site van FotoStudio XL

Meer info over het project ‘Marks of Pride and Beauty’ vind je op Facebook en de site van FotoStudio XL.

fotoproject Marks of Pride and Beauty FotoStudio XL
fotoproject Marks of Pride and Beauty FotoStudio XL