‘Ooit gehoord dat je niet kan zingen?’

26 april 2022

‘Ooit gehoord dat je niet kan zingen?’

Linor Oren van SingWell Studio deed straatinterviews in het park en vroeg mensen: ‘is jou wel eens verteld dat je slecht kan zingen?’ De meeste mensen zeiden ja. Een poll op YouTube bevestigde dit: we zijn gemeen tegen elkaar, echt gemeen.

Linor: ‘Als buitenlander die in meerdere landen heeft gewoond, kan ik je verzekeren dat dit een internationaal probleem is. We zeggen tegen anderen dat ze vals zingen, of dat ze een slechte stem hebben, of dat ze moeten stoppen met zingen. Hier in Nederland, is mijn ervaring dat het nog vaker gebeurt! De reden is mij een raadsel, maar ik weet wel dat ik er als zangdocent een enorme hekel aan heb.’

Bekijk het interview in het park

‘Of ik vind dat het merendeel van de bevolking slecht is in zingen? Nee. Ik heb met honderden studenten gewerkt die beweerden slecht te zijn, of die te horen hadden gekregen dat ze slecht waren – maar die uiteindelijk goed bleken te zijn. Of die gewoon wat stemproblemen hadden, die ze oplosten en vervolgens beter werden. Of zelfs, God verhoede, erg goed! Ik heb in totaal vijf studenten gehad studenten die bang waren om ook maar enig geluid te maken. Toen ik me verdiepte in waarom dat gebeurde, bleken ze allemaal als kind gehoord te hebben dat ze slecht zongen.’

Longen + stembanden = kunnen zingen

‘Helaas hebben we niet onder controle hoe wreed en afwijzend anderen soms zijn. We kunnen het echter wel volledig negeren en blijven zingen – zoals die mensen in het park. En ik heb nog een advies: als je een paar longen en een paar stembanden hebt, kun je zingen. Dus ga het doen. Als je het nu niet doet, ga je het ooit doen, maar pas jaren later. Je verspilt dan jaren zonder te hebben leren zingen, ook al hou je ervan. Je liefde voor zingen zal niet verdwijnen. Dus je kunt er net zo goed nu voor gaan.’

SingWell Studio

A guide on your vocal journey!

www.singwell.eu