Relatiecrisis biedt een kans

14 januari 2021

‘Corona zet van alles op zijn kop. Zo kan het ook je relatie onder druk zetten. Misschien zelfs leiden tot een relatiecrisis. En hoewel je daar in eerste instantie misschien niet aan denkt, kan dit ook een ultieme kans bieden om te groeien. Hoe dat werkt?’


Rob en Pien van Hart & Plek coachen stellen, individuen, teams en organisaties!  Kijk voor meer informatie op www.hartenplek.nl.  

‘Als een relatie begint vinden partners elkaar vaak op iets wat ze voor elkaar kunnen betekenen. En vaak is dat iets waar beide geliefden erg goed in zijn. Je zou kunnen zeggen dat het een natuurlijk talent is.

De relatie ontstaat dan op basis van een ‘contactadvertentie’: “vrouw die een beetje bang is zoekt man (of vrouw) die geruststelt” of “man die de weg weet zoekt vrouw (of man) die zich graag laat leiden”. In de verliefdheid sluiten de partners een onbewust ‘contract’ op basis van deze contactadvertentie. Het is een fijn contract, want ieder krijgt dat wat hij wil. En kan geven wat hij graag wil. Een perfecte match. 

Zolang het goed gaat. Na verloop van tijd, als de magie van de verliefdheid afneemt, kunnen partners erachter komen dat het ‘contract’ niet meer werkt. 

In het eerste voorbeeld: De vrouw wordt na verloop van tijd het betuttelen zat. Haar partner kan nu de rol van geruststeller niet meer spelen en valt daarmee in een gat. Zijn ‘bestaansrecht’ in de relatie wordt als het ware weggenomen. Dat geeft verwarring en doet soms pijn. Of andersom: de partner wordt het zat om steeds te moeten geruststellen, hij wil misschien zélf wel eens gerustgesteld worden. Nu krijgt de vróuw niet meer dat wat ze gewend is. En dat geeft bij haar verwarring en doet pijn. 

In het tweede voorbeeld: De man begint na verloop van tijd te verlangen naar een partner die ook eens de leiding neemt. Hij vraagt nu dus iets anders van zijn partner. Om te kunnen ‘leveren’ moet de partner nu iets doen wat sterk afwijkt van zijn natuurlijke neiging. Een lastige opgave. Verwarrend en wellicht ook pijnlijk, in het besef niet te weten hoe. Of andersom: de partner wil iets anders, ze wil niet meer geleid worden, zelf meer bepalen wat er gebeurt. Nu is het even slikken voor de man, want hij kan niet meer dat doen waar hij zo goed in is (de leiding nemen).  

Zo raken beide partners in verwarring. Het kan leiden tot conflicten, uit elkaar groeien, een relatiecrisis. Wat meestal níet is wat de beide geliefden willen. “Was alles maar weer zoals het was”, wordt er misschien verzucht. En dát is nu net níet een goed idee. 

Want wat gebeurt er eigenlijk? Als partners zo voor elkaar van betekenis zijn (lees: piekfijn passen op de contactadvertentie), doen ze precies datgene wat ze héél goed kunnen. Ze leven hun talent uit. En dat talent is vaak geworteld in een diep persoonlijk verlangen. Een verlangen om van belang te zijn, om er toe te doen, om iets bij te dragen. En dat verlangen komt op zijn beurt voort uit een gemis. Iets wat je graag wilt, maar er niet is en waarschijnlijk ook vroeger al niet was. 

En daar ligt de sleutel, zo biedt de relatiecrisis een kans. Door (de bron van) het verlangen en gemis te onderzoeken, krijg je zicht op waarom je doet wat je doet en hoe je dat doet. Zo wordt ook duidelijk waarom die contactadvertentie je zo goed past(e). Door contact te maken met het verlangen en het gemis, ontstaat ruimte om het anders te doen. Zodat je met elkaar (en met jezelf) een nieuw contract af kunt sluiten. Dat werkt voor onbepaalde tijd. Zolang het geldig is.

En als het na verloop van tijd niet meer helemaal werkt, dan kun je altijd weer op zoek naar een nieuw contract! Zo blijft de relatie zich ontwikkelen en in balans.’

Wil je meer uit je relatie halen en wil je weten hoe Rob en Pien je kunnen helpen? Kijk op de site voor meer informatie over relatiecoaching en de workshop MET JOU voor stellen die hun relatie willen verdiepen.

Lees ook het artikel in ons winternummer over Hart & Plek: ‘Een betere versie van jullie als stel‘.

Artikel winternummer Leidsche Rijn Magazine