Ultiem geluk

13 januari 2021

Het is 2 januari, 03.48 uur. Ik lig alleen in een kamer. Zo nu en dan komt er iemand binnen die van top tot teen is ingepakt. Een geur van alcohol zweeft door de kamer. Ik realiseer me dat ik een ander soort alcohol ruik dan wat ik de avond ervoor in mijn glas had. Beduusd staar ik naar de infuusnaald in mijn arm. Zo had ik me de start van het jaar niet voorgesteld. 

Martine blogt voor LRM over haar ervaringen in Leidsche Rijn. Ze  is wandelcoach en biedt coaching bij stress en lichamelijke klachten. Daarnaast geeft ze trainingen op het gebied van work-life-balance.

www.martinedeinum.nl | www.work-life-balance.nl

Nieuwjaarsnacht

Vlak voor middernacht maak ik onze oudste zoon wakker. Hij is meteen alert, want hij weet waarom ik hem wakker maak. Het is bijna zover. Kleine, nog slaperige oogjes en zijn haren wild overeind. Samen lopen we naar beneden. We hebben een burenstel op visite. Even later tellen we de seconden af. ‘Gelukkig nieuwjaar!’ schalt het door ons huis. Champagneglazen klinken en we geven elkaar een… tja… elleboogje. ‘Op een gezond nieuwjaar en dat het maar snel allemaal weer normaal mag worden.’ Poeh, wat hebben we daar toch behoefte aan.

Voor de kinderen is het een oud & nieuw als alle andere jaren. Zelf kindervuurwerk afsteken is voor onze zevenjarige een droom die uitkomt. En dat midden in de nacht. Kortom, feest! Voor ons is het een rustige jaarwisseling. Voorgaande jaren was er veel vuurwerk, gevolgd door veel gezelligheid op straat. Nu drinken we op afstand een glaasje champagne en rond 01.00 uur ben ik weer binnen. Beroerder dan 2020 kan het niet worden, grappen we nog. Maar ach, zolang we allemaal gezond blijven, klagen we niet. 

Het kostbaarste bezit

Dat gezond blijven hield ik nog geen 24 uur vol. Met hoge koorts belandde ik de nacht erna op de SEH. Een aantal uren later kon ik met antibiotica terug naar huis. Ik bleek een gevaarlijke infectie te hebben, maar was er op tijd bij. En gelukkig geen corona. De start van dit jaar heeft mij maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Gezondheid is het allerbelangrijkste wat er is. Als je het bezit, kun je je niet genoeg realiseren hoe kostbaar het is. 

Dromen voor 2021

Na een jaar waarin alles anders was, is ook 2021 een jaar waarin alles anders is. Verlengde lockdown en blijvende onzekerheid. Ondernemers, net als ik, aan het infuus. Alleen is het voor sommigen niet voldoende om te overleven. Moeilijke tijden waarin het allang niet meer gaat over dat fantastische huis, die geweldige auto of droomreis. Het enige wat ik – en velen met mij – voor dit jaar naast gezondheid wens, is samenzijn. Het zou mij zo gelukkig maken als ik samen met de buufs op de fiets weer eens een rondje Leidsche Rijn kan doen langs lokale ondernemers, zoals in 2018. Happen en trappen heet dat geloof ik. Nou ja, het was vooral borrelen, happen en snel naar de volgende trappen. Wat hebben we gelachen. Zo simpel kan het leven zijn. En wat hebben we dit ontzettend nodig. Wij, de ondernemers, wij allemaal. Misschien later dit jaar?