VINEX – de zoektocht van fotografe Hilde Werner

8 mei 2018

Hilde Werner is fotografe en enthousiast bewoonster van Leidsche Rijn. Voor haar project VINEX trekt ze een jaar lang door onze wijk op zoek naar verrassende beelden en verhalen van bewoners over hun leven en dromen. Wij volgen Hilde de komende maanden tijdens haar zoektocht door onze wijk. In deze eerste blog stelt Hilde zich voor en vertelt ze meer over haar project. 

Hilde Werner (foto gemaakt door Lyanne Oussoren)

‘Sinds ik met dit project bezig ben gebeurt precies wat ik hoopte: ik kom op heel bijzondere plaatsen en ontmoet ontzettend veel boeiende mensen!’

‘Al bijna 9 jaar woon ik in Leidsche Rijn. Ik weet nog goed hoe ik destijds over Leidsche Rijn dacht. Als bewoner van de binnenstad en later Lombok had ik een vrij duidelijke mening: ‘AAAAHHHHRG, daar wil je toch niet dood gevonden worden!’

Maar ja, toen kwam de kinderwens en de angst dat die kinderen op een dag plat gereden zouden worden op de Kanaalstraat. En dan ga je samen toch maar eens kijken aan de andere kant van de Gele Brug. En ja, dan kom je erachter dat er een prachtig Máximapark wordt aangelegd, dat het huis dat je hebt gezien op Funda wel erg ruim is vergeleken met de bovenwoning waar je nu woont en dat de mensen die ook aan het rondkijken zijn in Leidsche Rijn helemaal niet zo ‘saai en eenduidig’ zijn als je dacht, omdat dat zo omschreven stond in de Dikke van Dale. (Ja, echt, google maar eens op Vinex-wijk en Dikke van Dale).

Onze kinderen zijn hier geboren en hebben het fantastisch naar hun zin, wij hebben vrienden gemaakt en hebben hier de leukste buren die je je maar kunt voorstellen en in de afgelopen negen jaar heb ik mijn mening over Leidsche Rijn behoorlijk bij moeten stellen. Toen ik een quote van Saskia Noort las, waarin ze de Vinex-wijken omschreef als ‘rootsloos’ (met allemaal dezelfde huizen, dezelfde interieurs en dezelfde saaie gezinnen) werd ik zelfs een beetje opstandig. Dit was gewoon grote onzin! Ik was net afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam en vond dat ik iets moest met de hardnekkige vooroordelen over mijn wijk. Daarom ben ik gestart met mijn project VINEX, een fotoserie over mijn habitat, Leidsche Rijn, en de mensen die er wonen.

De komende maanden zal ik met mijn camera door Leidsche Rijn trekken om de bewoners en hun verhalen vast te leggen. Zij zullen de hoofdrol spelen in mijn serie. Ik zal de grotere evenementen bezoeken, maar ben ook op zoek naar de kleine, schijnbaar onbeduidende gebeurtenissen, die je anders snel weer vergeten zou zijn, maar die vaak juist de essentie van het leven weergeven. Dat wil ik vastleggen. Ik wil met mijn foto’s een ander, rijker en breder beeld laten zien van Leidsche Rijn.

Vanaf vrijdag 5 oktober zal mijn fotoserie, dankzij de medewerking van Utrecht Natuurlijk, 20 jaar Leidsche Rijn en de gemeente Utrecht, te zien zijn in Castellum Hoge Woerd. Tot die tijd kun je mij via Leidsche Rijn Magazine volgen. En mocht je nog tips hebben over locaties en mensen die echt niet mogen ontbreken in mijn serie, laat het me weten via info@hildewernerfotografie.nl!’

Je kunt Hilde ook volgen via haar eigen Instagram-account of Facebook!