Wandel je fit: 5 tips

13 januari 2021

‘Een nieuw jaar vol goede voornemens ligt voor ons. We willen sportiever, gezonder en fitter worden. Maar door de lockdown zijn de sportscholen dicht en mogen de bootcamp-groepen het park niet in. Gelukkig is er een mooi alternatief: wandelen! Wanneer je op een mooie zondag naar het Máximapark gaat, zie je dat deze sport enorm gegroeid is in populariteit.’


Wanda is wandeltrainer en FitStap Coach  in Leidsche Rijn. Naast de trainingen die ze geeft in het Máximapark, heeft ze een Online Wandel-trainingsprogramma opgezet om mensen te begeleiden naar verschillende wandeldoelen.

www.dewandeltrainer.nl

Wandelen is supergezond! Het is onder andere goed voor je hart en bloedvaten, het verlaagt het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en mogelijk ook borst- en darmkanker, het verbetert spierkracht en het houdt je ook nog eens beter op een gezond gewicht. En het fijne is, je hebt er niet meer voor nodig dan wat tijd en een goed paar schoenen.

Wanneer je start met wandelen is het wel van belang dat je dit op de juiste manier doet. Daarom geef ik je vijf tips om op een gezonde manier te starten met wandelen:

Tip 1: Ga niet te hard van stapel

Zoek niet direct een wandeling van 10 kilometer uit, maar bouw het wandelen rustig op. Start eens met een half uurtje of uurtje wandelen en kijk hoe je je daarna voelt. Voelt het goed? Dan kun je de volgende keer wat langer gaan wandelen. Wist je dat een wandeling van 20 minuten al super veel gezondheidsvoordelen geeft? Dus langer wandelen is niet per definitie gezonder. 

Tip 2: Start met rustig inlopen

Start altijd heel rustig met inlopen. Ook bij wandelen is het belangrijk om je spieren op te warmen. Dus wandel de eerste 5 minuten in een heel rustig tempo en draai eventueel spieren en gewrichten waar je snel last van krijgt los.

 

Tip 3: Draag goede schoenen 

Voor wandelen heb je niet veel nodig, maar een goed paar schoenen mag niet ontbreken. Het is niet nodig om direct wandelschoenen te gaan kopen. Een goed paar sneakers of stevige stappers voldoen ook prima. Belangrijkste is dat de schoen goed aansluit, je tenen voldoende ruimte hebben en je de schoenen nergens voelt knellen of schuiven.

 

Tip 4: Geef smoesjes geen kans 

Geen zin, geen tijd, het regent… Er zijn altijd excuses te bedenken om niet te gaan wandelen. Zonde, want wandelen zorgt er juist voor dat je hoofd even tot rust komt. Na een wandeling voel je je altijd een stuk beter. Dus zet ’s ochtends vast je wandelschoenen in het zicht of trek ze vast aan. Je wordt dan keer op keer herinnert aan je voornemen om te gaan wandelen en dat maakt het makkelijker om ook echt op pad te gaan.

 

Tip 5: Varieer in routes

Steeds hetzelfde rondje lopen kan gaan vervelen. Een leuke app voor meer variatie is eRoutes. Deze maakt vanaf jouw locatie, op basis van de afstand die jij wilt lopen, een aantal routes waar je uit kunt kiezen. Een andere leuke optie is om vanaf je voordeur rechtsaf te gaan, 20 minuten te wandelen, te kijken waar je uitkomt en vanaf daar de kortste route weer naar huis te lopen. De volgende keer doe je hetzelfde, maar dan ga je linksaf!