Weg met de coronakilo’s

15 augustus 2020

7 TIPS VAN HEALTHY JO 

Thuiszitten zorgt voor overgewicht. De lockdown draagt helaas niet bij aan een gezonder leefpatroon. Jolanta van Helten van Healthy Jo geeft 7 tips hoe je vrij eenvoudig de strijd aan kunt gaan met de overtollige kilo’s en een einde kunt maken aan een ongezond leefpatroon. 

‘Veel mensen zijn nu zwakker dan voor de crisis, omdat ze in de overlevingsmodus zijn gaan zitten. Doordat ze angst en stress ervaren, laten ze zich aansturen door hun oerbrein. Dit betekent dat ze ongezonde keuzes maken en dat het ze aan de juiste zelfzorg ontbreekt. Herkenbaar? Geen zorgen! Met deze tips kun je in no time weer stralen en lekker in je vel zitten. 

1.  Laat junkfood staan en kies voor onbewerkt voedsel  

Laat junkfood zoveel mogelijk staan. Kies voor onbewerkt voedsel dat rijk is aan vitamine C, D en zink en eet veel verse groenten en fruit. Gezonde voeding is niet alleen de beste remedie tegen overtollige kilo’s, maar ook tegen virussen. Geraffineerd voedsel, snelle koolhydraten (suikers) en transvetten verzwakken jouw immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Daarnaast zorgen ze voor schommelingen in je bloedsuiker en extra vetopslag, wat ook weer een negatief effect heeft op je immuunsysteem. 

2.  Eet meer vet

Voedingsmiddelen die van nature veel vet bevatten (zoals noten, avocado’s, kokos en olijfolie) kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. En volvette zuivel bevat een vet genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA). Dit stofje is in verband gebracht met een lagere vetmassa en een betere insulinegevoeligheid. Kies daarom voor volle i.p.v. magere of halfvolle producten. 

3.  Eet minder en minder vaak

Het is beter om 2 à 3 keer per dag een grote maaltijd te eten dan 5 à 6 keer iets kleins.

4.  Probeer intermitterend te vasten

Langere periodes zonder eten inlassen kan een erg goede remedie zijn bij het afvallen. Maar ook bij het versterken van je algehele gezondheid is vasten de absolute koning.

5.  Ontbijt met eiwitten

Als je toch graag ontbijt neem dan iets met volwaardige eiwitten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt, langer vol zit en minder eet tijdens de lunch. Een dieet met voldoende eiwitten is erg belangrijk voor een goede functie van het immuunsysteem en voor een optimale opbouw van weefsels. Daarnaast helpt het bij het afvallen.

6.  Verander je eetpatroon

Je kunt een sapkuur goed inzetten ter bevordering van snelle gewichtsafname en een harde reset van je gewoontes, maar voor blijvend resultaat is het nodig om je eetgewoontes structureel aan te passen.

7.  Kom in beweging

Kom van de bank af en beweeg zoveel als je kunt. Hoewel elke vorm van bewegen gezond is, blijkt de combinatie van cardio en krachttraining de beste resultaten te geven bij gewichtsverlies en behoud van een gezond gewicht.

Bovengenoemde tips zijn slechts algemene richtlijnen en werken niet voor iedereen even goed. Ieder lichaam is uniek en werkt anders (gaat anders met voedsel om). Ga liever niet op eigen houtje experimenteren met je voeding maar vraag een deskundige om begeleiding. Succes!’